Tijdelijke verlaging van het BTW-tarief in de HORECA

Tijdelijke verlaging van het BTW-tarief in de HORECA

Bron: Horeca Vlaanderen

Vanaf zaterdag 8 mei 2021 treedt de tijdelijke verlaging van het btw-tarief in de horecasector in werking. Deze btw-verlaging geldt tot en met 30 september 2021 op zowel voeding, als niet-alcoholische en alcoholische dranken. Een realisatie waarvoor Horeca Vlaanderen lang op de barricades heeft gestaan en voor gevochten heeft. Met deze flash willen we je wat meer informatie bieden over wat deze btw-verlaging juist inhoudt.

Wat verandert er juist?

  • De restaurant- en cateringdiensten, normaal aan 12% btw, worden vanaf dan belast aan het verlaagd tarief van 6%.
  • De (alcoholische én niet-alcoholische) dranken, ter plaatse geconsumeerd, worden vanaf dan eveneens belast aan het verlaagd tarief van 6%.
  • Opgelet: Alcoholische dranken blijven belast aan het normale tarief van 21% wanneer ze niet ter plaatse geconsumeerd worden.

Ondanks het feit dat de benaming ’restaurantdiensten‘ anders zou kunnen doen vermoeden, gaat het hier ook om het verschaffen van dranken zonder spijzen (gepaard gaande met voldoende relevante bijkomende diensten) in alle mogelijke drankgelegenheden (cafés, tavernes …).

Deze maatregel doelt op alle permanente of tijdelijke inrichtingen die de restaurant- of cateringdiensten verrichten. Lees je deze informatie graag nog eens na, dat kan hier op de website van de FOD Financiën.

Hoe gebeurt die aanpassing voor GKS-gebruikers?

De aanpassing van het GKS moet gebeuren van zodra dit mogelijk is. Maar het wordt ten zeerste afgeraden om de tarieven van de btw-codes zelf te wijzigen. De aanpassing wordt bij voorkeur als volgt gedaan:

  • Alle artikelen, momenteel geprogrammeerd met btw-code B (12%), moeten worden aangepast naar btw-code C (6%); hierdoor gaan die automatisch naar het 6% tarief.
  • Alle (alcoholische en niet-alcoholische) dranken, momenteel geprogrammeerd met btw-code A (21%), moeten worden aangepast naar btw-code C (6%); hierdoor gaan die automatisch naar het 6% tarief.
  • Meer informatie over de GKS-aanpassing vind je hier.

Als dit niet onmiddellijk kan, kan de herberekening voor de periode tussen 8 mei en de effectieve aanpassing van het GKS achteraf gebeuren (door bv. de boekhouder) op basis van de gegevens in het GKS (o.a. dagrapporten). Hiervoor dienen voldoende bewijskrachtige en gedetailleerde gegevens worden bijgehouden.

Indien je nog vragen hebt, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren.
Uw AVEB-team

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Boekhouding en Financieel Advies

op jouw maat!

© 2024 Aveb Accountants - Alle rechten voorbehouden