Regering verplicht elektronisch betaalsysteem in elke winkel

Regering verplicht elektronisch betaalsysteem in elke winkel

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem lanceerde het voorstel om een elektronische betalingsoptie voor handelaars te verplichten, als onderdeel van een actieplan voor fraudebestrijding.

Concreet zullen alle handelaars vanaf 1 juli 2022 elektronisch betalen moeten toelaten. Cashbetalingen blijven dus wel mogelijk, maar klanten moeten ook de mogelijkheid hebben om digitaal af te rekenen. De handelaar mag wel zelf het elektronisch betaalsysteem kiezen. Er komt dus geen verplichting om een betaalterminal te installeren, want ook apps als Payconic zijn toegelaten.

Van Peteghem voorzag aanvankelijk ook enkele fiscale stimuli om de kleinhandel te ondersteunen. Kleine zaken, vrije beroepers en verenigingen met veel kleine transacties zouden een kostenaftrek van 120% bekomen voor de huur en transactiekosten van een terminal. Maar binnen de regering werd daarover geen akkoord gevonden, vooral omdat het onrechtvaardig zou zijn ten opzichte van de handelaars die al veel langer een elektronische betaaloptie voorzien.

Voor verdere vragen kan u steeds bij ons terecht.

Uw AVEB-team

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Boekhouding en Financieel Advies

op jouw maat!

© 2024 Aveb Accountants - Alle rechten voorbehouden