Nieuwe richtlijnen HORECA vanaf 27/06/2021

Nieuwe richtlijnen HORECA vanaf 27/06/2021

Bron: HORECA Vlaanderen

De afgelopen weken zijn er al enkele mooie stappen gezet in de richting van ‘het oude normaal’. De vaccinatiegraad van de volwassen bevolking blijft in stijgende lijn gaan en de bezettingsgraad van de intensieve zorgen neemt een dalende tendens aan. Bijgevolg heeft het overlegcomité vandaag enkele beslissingen genomen die de horecasector weer wat dichter brengt bij vrij ondernemen.

Hieronder vind je een opsomming van de genomen beslissingen die een impact hebben op de horecasector en die ingaan vanaf 27 juni:

  • Een maximum van 8 personen per tafel is toegestaan, kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld. Een huishouden mag een tafel delen.
  • Het verplichte sluitingsuur wordt verlaat naar 1.00 uur ’s nachts. Dit sluitingsuur geldt ook voor horeca-bezorging aan huis en nachtwinkels.
  • Het gebruik van plexiglas is toegestaan op de terrassen als alternatief voor de 1,5-meter-regel tussen de tafelgezelschappen.
  • Cafésporten en kansspelen zijn binnen toegelaten, mits het dragen van een mondmasker.
  • Voor banketten en recepties gelden er geen maxima meer wat het aantal aanwezigen betreft. Voor het overige gelden de regels van de horeca.
  • Je mag tot 8 personen binnen ontvangen, exclusief leden van het eigen gezin en kinderen tot en met 12 jaar. Dit geldt ook voor gezinsvakanties in een toeristisch logies.
  • Toeristische logies die meer dan 15 personen kunnen herbergen kennen geen beperkingen, mits geldende protocollen gerespecteerd worden.

De BTW verlaging blijft nog steeds verder lopen

  • vanaf 8 mei 2021 tot en met 30 september 2021 het verlaagde btw-tarief van 6 % van toepassing zal zijn op restaurant- en cateringdiensten
  • het verschaffen van alle dranken in omstandigheden voor het verbruik ter plaatse het verlaagde btw-tarief van 6 % geniet
  • de eenvoudige levering (afhaal) van alcoholhoudende dranken (bieren met een effectief alcoholvolumegehalte van meer dan 0,5 % vol. en andere dranken met een effectief alcoholvolumegehalte van meer dan 1,2 % vol.) onderworpen blijft aan het normale btw-tarief van 21 %

Ondanks het feit dat de benaming ’restaurantdiensten‘ anders zou kunnen doen vermoeden, gaat het hier ook om het verschaffen van dranken zonder spijzen (als dat gepaard gaat met voldoende relevante bijkomende diensten) in alle mogelijke drankgelegenheden (cafés, tavernes …).

Deze maatregel zal betrekking hebben op alle permanente of tijdelijke inrichtingen die de restaurant- of cateringdiensten verrichten.

Voor verdere vragen blijven wij beschikbaar

Je AVEB-team

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Boekhouding en Financieel Advies

op jouw maat!

© 2024 Aveb Accountants - Alle rechten voorbehouden